U bent hier

Ander of oud diploma

Heb je al enige werk- en/of levenservaring opgedaan? Of heb je ooit een (buitenlands) zorg- of welzijnsdiploma behaald? Je levenservaring kan voor organisaties in zorg en welzijn een belangrijke rol spelen bij het aannemen van nieuwe medewerkers.

 

Oud diploma

Heb je in het verleden gewerkt in zorg, welzijn en wil je weer aan de slag? Soms kan dat zonder bijscholing, soms heb je een nieuw diploma nodig om (weer) het werk van je keuze te kunnen doen.


Om te weten wat jouw oude diploma waard is, ga je naar een onderwijsinstelling met je diploma en een overzicht van jouw relevante werkervaring.
De onderwijsinstelling bepaalt hoelang het onderwijstraject is om een actueel diploma te behalen. De duur van de scholing voor jou kan per onderwijsinstelling verschillen. Het is dan ook verstandig bij verschillende onderwijsinstellingen te informeren.

Kijk voor meer informatie over het niveau en de inhoud van oude MBO-opleidingen op de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven:
www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering-en-onderwijsvergelijking/oud-nederlands-mbo-diploma
Voor informatie over het niveau en de inhoud van HBO- of WO-opleidingen ga je met je diploma en een overzicht van je werkervaring naar een hogeschool of universiteit.

 

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma en wil je in Nederland aan de slag? Dan kun je een diplomawaardering aanvragen bij het Informatiecentrum Diplomawaardering (IDW).
Nederland kent twee expertisecentra voor diplomawaardering:
EP-Nuffic: waardeert diploma's op het niveau van het hoger onderwijs (HBO en universiteit) en van het algemeen vormend onderwijs (HAVO en VWO).
Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB): waardeert diploma's op (V)MBO-niveau en volwasseneneducatie.
EP-Nuffic en SBB hebben samen het IDW opgericht. Op de website van het IDW kun je meer informatie vinden over het aanvragen van een diplomawaardering en de kosten hiervan.

 

Ander diploma

Je hebt een diploma in een andere sector maar je wilt nu graag in zorg en welzijn werken?
Dan kun je instromen in een reguliere opleiding. Als je kiest voor een opleiding via leren en werken, ga je meteen aan de slag in de baan van je keuze en ontvang je ook direct een salaris.

Wie weet kun je je opleiding in kortere tijd afronden dan gewoonlijk. Een onderwijsinstelling kan een EVC-traject uitvoeren om te zien of je in aanmerking komt voor vrijstellingen voor onderdelen van een opleiding. Daarbij is niet alleen je vooropleiding van belang. Ook je werk- en levenservaring kunnen meetellen. Deze ervaring en kennis worden via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) gewaardeerd.
 

Wat is EVC?

Bij een EVC breng je allereerst in kaart wat je allemaal in huis hebt. Een EVC-aanbieder bekijkt of de kennis en ervaring die je hebt opgedaan in werk, scholing en daarbuiten genoeg aantonen dat je de competenties in huis hebt voor een diploma, vrijstellingen of toelating tot een verkort opleidingstraject. Dit wordt gebundeld in je ervaringscertificaat.

Op welke (deel)certificaten je recht hebt, hangt af van je opleiding en ervaring. Een oud diploma, afgemaakte of onafgemaakte opleidingen, cursussen, werkervaring in Nederland of in het buitenland: het kan allemaal belangrijk zijn.

Naast studie- of werkervaring telt ook je maatschappelijke ervaring. Leren doe je niet alleen in de schoolbanken, maar ook daarbuiten kun je volop ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor een ziek familielid, vrijwilligerswerk of jouw actieve deelname aan buurtverenigingen of sportclubs. Het geeft allemaal inzicht in jouw kennis- en vaardigheidsniveau.

Diploma’s en certificaten

Ook worden je Eerder Verworven Kwalificaties zoals diploma’s en certificaten meegewogen. Heb je deze niet? Het EVC-traject is voor mensen met geen of weinig papieren, maar met een hoop ervaring heel erg nuttig: benut je kansen om je ervaring te verzilveren!

Aanmelden?

Er zijn verschillende organisaties die EVC-procedures uitvoeren, zoals ROC's, hogescholen en particuliere instituten. Deze trajecten zijn niet mogelijk voor alle opleidingen en ook niet bij alle opleidingsinstituten. Dus misschien moet je even zoeken naar een school die ervaringen beoordeelt.
Voor meer informatie over aanbieders en mogelijkheden binnen welzijn, kinderopvang en jeugdzorg kun je terecht bij het EVC-loket van FCB.
Per EVC-organisatie kunnen de kosten, de aanpak en de waardering voor ervaring verschillen. Niet alle EVC-aanbieders mogen voor alle gebieden EVC-procedures aanbieden. Het Kenniscentrum EVC heeft een overzicht van alle erkende aanbieders en hun expertises. Informeer dus goed bij de organisatie van je keuze en kijk ook eens bij andere organisaties, die desnoods iets verder uit de buurt zijn. De mogelijke uitkomsten van de EVC-procedure wegen misschien wel op tegen de reistijd.

De kosten

Er is niet één vaste prijs is voor het uitvoeren van EVC-procedures. Vraag vooral goed na wat een EVC kost en wat je daarvoor krijgt.
In sommige cao's zijn afspraken gemaakt over vergoeding van de kosten van een EVC-procedure. Soms zijn er ook subsidiemogelijkheden voor een EVC, vaak via branche- of arbeidsmarktorganisaties. In sommige gevallen zijn de kosten van de EVC-procedure aftrekbaar van de belasting. Je kunt hiernaar informeren bij de Belastingdienst.

Portfolio verzamelen

Naast de kosten in bedragen kost het verzamelen van je bewijsmateriaal tijd. Hoeveel tijd dat kost is afhankelijk van in hoeverre je in de loop der tijd zelf al bewijsstukken voor je portfolio hebt verzameld en bewaard.

Meer informatie

Wil je meer weten over de EVC? Kijk dan op de website van het Kenniscentrum EVC. Specifiek voor Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang is de website van FCB handig; daar vind je uitgebreide informatie over EVC. Ook de ministeries van SZW en OCW hebben een website over het ervaringscertificaat.

Heb je behoefte aan informatie over EVC in beeld? Bekijk het filmpje van het FCB of het filmpje van het Kenniscentrum EVC.

Aan de slag!

Direct aan het werk?
Stuur een open sollicitatie aan een van de organisaties in zorg en welzijn in de regio of solliciteer gericht op een van de vacatures via de vacaturebank
De meeste organisaties staan open voor open sollicitaties. Het is wel verstandig vooraf even contact te zoeken met de organisatie van je keuze om dit na te vragen.