U bent hier

Leerroutes

Een opleiding kun je op verschillende manieren volgen. Gewoon door lessen te volgen en stage te lopen, door het vak voornamelijk in de praktijk te leren of via thuisstudie. Wat zijn de verschillen?

 

MBO – Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)

Wil je verder leren en heb je nog geen zin om te gaan werken? Dan kun je de beroepsopleidende leerweg (BOL) gaan volgen. Je krijgt veel begeleiding van docenten tijdens je opleiding en hebt schoolvakanties.

Studieduur
De duur van een MBO-opleiding hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering.

Niveau 1 Assistentenopleiding 0,5-1 jaar
Niveau 2 Basisberoepsopleiding 2 jaar
Niveau 3 Vakopleiding 3 jaar
Niveau 4 Middenkaderopleiding 4 jaar
Niveau 4 Specialistenopleiding 1-2 jaar

De vermeldde opleidingsduur betreft de standaard duur. Onderwijsinstellingen kunnen hier van afwijken. Verkorte opleidingen komen veel voor, dus vind je dat belangrijk, dan loont het de moeite om bij de diverse onderwijsinstellingen te informeren.

Ervaring in het werkveld
Tijdens de beroepsopleidende leerweg loop je een aantal maanden stage. Als stagiair ben je altijd boventallig (extra) en heb je volop de ruimte om te leren. Bovendien zijn er bij de meeste MBO-opleidingen meerdere stageperiodes. Daardoor maak je kennis met verschillende organisaties of werksoorten.

Financiering
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg kom je, vanaf je 18e, in aanmerking voor Studiefinanciering, met ov-jaarkaart. Voor je 18e ontvangen je ouders een tegemoetkoming.

 

MBO – Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, doet veel praktijkervaring op én je krijgt in veel gevallen een leerlingsalaris!

Studieduur
Zie MBO – Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)

Ervaring in de praktijk
Tijdens deze opleiding word je voor het grootste gedeelte opgeleid door een werkgever. Je komt dus direct in aanraking met de praktijk (vaak na een voorbereiding van een aantal maanden op school). Naast je werk moet je nog wel naar school, maar zo’n 70% van de tijd ben je op je werkplek te vinden. 

Financiering
Als je je kiest voor een BBL-opleiding, kom je niet in aanmerking voor Studiefinanciering. Wel krijg je, omdat je voor een groot gedeelte werkt tijdens je studie, een leerlingsalaris van je werkgever.

 

HBO/WO - voltijd

De voltijdstudie is voor veel studenten een uitkomst. Zeker als je nog niet aan het werk wilt. Maar er is nog een aantal voordelen. Als voltijdstudent heb je veel begeleiding van docenten tijdens je studie, je hebt schoolvakanties en bent, als je ook Studiefinanciering ontvangt, vanaf je 18e in het bezit van de ov-jaarkaart.

Studieduur
Als voltijdstudent ben je ongeveer 28 uur per week op school. Daarnaast is er zelfstudie en werk je veel samen met medestudenten in verschillende werkgroepen. Je werkt ook zelfstandig aan opdrachten voor colleges. Elke HBO-opleiding is in vier jaar af te ronden. Een WO-opleiding bestaat meestal uit een driejarige bachelor, daarna volg je nog een master van een of twee jaar. Het kan natuurlijk zijn dat je er langer over doet. Bijvoorbeeld omdat je stage wilt lopen in het buitenland of je laatste studiepunten binnen wilt te halen.

Ervaring in het werkveld
Iedere HBO’er moet tijdens zijn opleiding één of meerdere stages lopen. Zo kom je meer te weten over het werkveld waarin je met deze studie terecht komt, en je leert er natuurlijk ook veel van. Het ligt aan de opleiding of de stageplek voor jou wordt geregeld of dat je deze zelf moet zoeken.

Financiering
Als voltijdstudent heb je recht op Studiefinanciering. Dit betekent dat je elke maand een bepaald bedrag leent, om je kosten mee te dekken. Als je de studie binnen de vereiste tijd hebt afgerond, wordt deze lening omgezet in een gift.

Masters
Masters volg je na je bacheloropleiding op HBO- of WO-niveau. Wanneer je een HBO-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een WO-bachelor op zak, kun je direct doorstromen naar een master op de universiteit. Kom je van het HBO en wil je een WO-master doen, dan moet je daarvoor meestal een instroommaster (pre-master) volgen, afhankelijk van je vooropleiding.

 

HBO/WO - duaal

Werken én leren kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, je doet veel praktijkervaring op en je wordt betaald voor werk waarmee je na je studie verder wilt! 

Verschillende vormen
Of je duaal kunt gaan studeren, ligt aan de opleiding die je gaat volgen. Ook is er een verschil in duale opleidingen. Bij opleidingen in de zorg, welzijn of sport kun je de volgende mogelijkheden tegenkomen:

  • De studie duurt vier jaar. Tijdens de propedeuse zit je voltijd op school, maar tijdens de drie volgende jaren leer je in deeltijd en werk je tegelijkertijd in een bedrijf of instelling.

  • De studie duurt vier jaar. Gedurende de gehele studie wissel je werken en leren af. Je werkt drie dagen en gaat twee dagen in de week naar school.

  • De studie duurt 4,5 jaar. Hiermee wissel je steeds een half jaar leren af met een half jaar werken. Voordeel hiervan is dat je minder studieschuld opbouwt omdat je totale duur van ‘studeren’ maar 2,5 jaar is. In de periodes dat je werkt, kun je van je salaris leven.

  • De studie duurt vijf jaar. Na drie jaar een voltijdstudie te hebben gevolgd, krijg je de laatste twee jaar een kort dienstverband bij een werkgever. Hier werk je dan drie dagen in de week: de andere twee dagen ga je naar school.

Financiering
Bij het volgen van een duale opleiding heb je, naast het inkomen uit je werk, ook gewoon recht op Studiefinanciering en ov-jaarkaart. Je moet alleen uitkijken dat je per jaar niet meer verdient dan met Studiefinanciering is toegestaan. Je kunt je beurs ook stopzetten in de periodes dat je werkt: zo voorkom je dat je een grote schuld opbouwt.

 

HBO/WO - deeltijd

Je hebt leuk werk, maar je wilt daarnaast studeren? Dan is studeren in deeltijd een uitkomst. Je gaat meestal ‘s avonds naar school, en dit geeft je de tijd om overdag te werken. Ook zijn de vakken vaak minder uitgebreid dan bij een voltijdstudie, hoewel je natuurlijk wel dezelfde theorie behandelt.

Een deeltijdopleiding duurt over het algemeen vier á vijf jaar. Dit is bijna een jaar langer dan de voltijdopleiding. Je zit twee tot vier dagdelen in de week op school. Houdt er wel rekening mee dat je naast de lessen ook thuis studiebelasting hebt, doordat je daar opdrachten maakt en zaken voorbereidt.

Ervaring in het werkveld
Ook tijdens de deeltijdstudie moet je (over het algemeen) stage lopen. Werk je binnen een werkveld dat aansluit op je studie, dan kun je soms stagelopen bij je huidige werkgever. Als je werk niet aansluit op je studie, zul je vakantiedagen of verlof moeten regelen om stage te kunnen lopen.

Financiering
Als je de deeltijdopleiding gaat volgen kom je niet in aanmerking voor Studiefinanciering. Dit omdat je naast deze studie de tijd hebt om (parttime) te werken.

Masters
Masters volg je na je bacheloropleiding op HBO- of WO-niveau. Dat kan ook in deeltijd. De meeste masters op HBO-niveau zijn deeltijdstudies, die vaak twee tot drie jaar duren. Wanneer je een HBO-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een WO-bachelor op zak, kun direct doorstromen naar een deeltijdmaster op de universiteit. Kom je van het HBO en wil je een WO-master doen, dan moet je daarvoor vaak een instroommaster (pre-master) volgen.

 

HBO - Associate degree

Je wilt je graag verder ontwikkelen maar niet nog vier jaar studeren? Dan is een Associate degree misschien wel wat voor jou.

Studieduur
De Associate degree (Ad) is een landelijk erkend tweejarig HBO-programma en is onderdeel van een HBO-bacheloropleiding. Een Ad-programma wordt afgesloten met een wettelijke graad: de Associate degree. Wanneer je je Ad-diploma binnen hebt, is het mogelijk door te stromen naar een bacheloropleiding. Je start dan in het derde jaar.

Ad-programma’s zijn er in verschillende studierichtingen, waaronder onderwijs, gedrag en maatschappij, en gezondheidszorg. Nog niet alle hogescholen bieden Ad-programma’s aan. Informeer eens bij de hogeschool van jouw keuze.

Heb je een MBO-opleiding op niveau 4 afgerond, dan kun je een relevant Associate-degreeprogramma volgen. De opleiding past prima bij mensen die praktisch zijn ingesteld. Tijdens je studie werk je aan praktijkopdrachten, vaak samen met je medestudenten.

Ervaring in het werkveld
Een Ad-programma is ook geschikt voor mensen die al werken. Vaak kost een vierjarige opleiding te veel tijd en energie naast een baan. In twee jaar tijd kunnen werkenden een Ad-diploma halen.

Financiering
Ook als je een Associate-degreeprogramma volgt, heb je recht op studiefinanciering, mits je voldoet aan de gebruikelijke eisen.

 

Leren op afstand/schriftelijk

Leren op afstand betekent, dat je de deur niet uit hoeft. Het lesmateriaal en de opdrachten worden je toegestuurd, en een docent of studiebegeleider is telefonisch of online te bereiken.

In je eigen tijd
Zelf je tijd kunnen indelen is een ander voordeel. Iedere week een hele dag of elke avond een paar uurtjes: zolang als je nodig hebt om binnen een bepaalde tijd de lesstof te behandelen. Dit vergt wel de nodige zelfdiscipline.

Op afstand
Naast het schriftelijke lesmateriaal kun je vaak via internet gebruik maken van een digitale leeromgeving. Bijvoorbeeld voor contact met docenten en medestudenten en voor opdrachten en trainingen. Ook kun je bij veel opleidingen deelnemen aan lesdagen en examentrainingen.

Niveau
Schriftelijke cursussen kun je volgen op verschillende niveaus en met verschillende doorlooptijd, van een aantal weken tot bijvoorbeeld een of meer jaren. Maar het is ook mogelijk om een MBO- of HBO-opleiding te volgen. Je behaalt dan hetzelfde diploma als wanneer je de opleiding bij een ROC of hogeschool zou volgen.

Studieduur
Vaak kun je zelf uitmaken hoe lang je over een studie wilt doen. Wil je je studie zo snel mogelijk afmaken, dan zul je er in een korte tijd veel tijd aan moeten besteden. Je kunt er ook voor kiezen je studie uit te spreiden over een langere periode. 

Ervaring in het werkveld
Bij sommige studies is werken binnen een organisatie een voorwaarde voor het behalen van het diploma. Je sluit dan een leerarbeidsovereenkomst af met een leerbedrijf waar je stage kunt lopen.

Financiering
Elke studie brengt zijn eigen kosten met zich mee. Deze staan niet vast zoals bij de reguliere MBO- en HBO-opleidingen. Maar omdat je je tijd voor een groot gedeelte zelf kunt indelen is werken naast je studie mogelijk!

Flexibele leertijden
Heb je een intensief privéleven of een baan en wil je toch studeren? Daarvoor zijn er opleidingstrajecten met aangepaste lestijden. Normaal gesproken vinden lessen in de ochtend en middag plaats. In opleidingstrajecten met afwijkende lestijden vinden de lessen plaats in de middag en/of avond of op zaterdag.

Flexibele instapmomenten
Normaal gesproken starten opleidingen elk schooljaar in september. Het perfecte moment voor leerlingen die van het voortgezet onderwijs komen. Heb jij de schoolbanken al een tijdje achter je gelaten, dan kan een ander startmoment je beter uitkomen.

Verschillende onderwijsinstellingen houden rekening met deze gedachte en daarom bieden verschillende ROC’s en hogescholen modulair opgebouwd onderwijs aan, waarbij je bijvoorbeeld ook in januari, maart of op andere momenten kunt instromen.

Informeer
Elke onderwijsinstelling bepaalt zelf hoe flexibel welke opleidingen zijn. Informeer dus bij een onderwijsinstelling bij jou in de buurt of bij een onderwijsinstelling iets verder weg wanneer de eerste niet biedt wat jij zoekt.

 

Kijk voor meer informatie ook eens op www.youchooz.nl